Zo kom je aan de adresgegevens van de andere appartementseigenaars

Zo kom je aan de adresgegevens van de andere appartementseigenaars

Als eigenaar van een appartement heb je het recht om te weten wie de andere eigenaars zijn in het gebouw. Je kan aan de syndicus een lijst met hun gegevens vragen.

Als appartementseigenaar heb je er alle belang bij om te weten wie de andere eigenaars zijn in het gebouw. Op die manier kan je je namelijk verenigen en zelf, als dat nodig zou zijn, een vergadering bijeenroepen.

Vraag het aan de syndicus

Je kan de gegevens van de andere eigenaars opvragen bij de syndicus. Die kan zich daarbij niet verschuilen achter het recht op privacy om te weigeren je deze informatie te bezorgen.

De appartementswet zegt namelijk expliciet dat de syndicus deze gegevens aan de eigenaars moet bezorgen op hun eenvoudig verzoek. De syndicus moet daarbij meer bepaald de naam, het adres en de gedeelten en de referenties van de kavels van de andere mede-eigenaars bezorgen.

Wat als hij weigert?

Weigert de syndicus je deze informatie te geven, dan kan je hem in eerste instantie wijzen op deze expliciete wettelijke bepaling. Verwijs daarbij naar art. 577-8, 16° van het Burgerlijk Wetboek.

Helpt dat niet dan zou je een klacht kunnen neerleggen bij het BIV (als de syndicus een professionele syndicus is). Je kan verder de zaak ook aankaarten op de volgende algemene vergadering van mede-eigenaars. Het starten van een procedure om de gegevens zo vast te krijgen is ook denkbaar maar is allicht een te verregaande maatregel.