Moet je het dak van het huis dat je verhuurt laten isoleren?

Isolatie Daken

Men zegt wel eens dat daken van in Vlaanderen gelegen woningen tegen 2020 moeten worden geïsoleerd. Maar is dat wel zo? Wat riskeer je als je dat niet doet?

In Vlaanderen bestaat een zogenaamde dakisolatienorm. Die trad in werking begin 2015. Deze norm geeft strafpunten aan woningen die niet voldoende zijn geïsoleerd.
 

ISOLEREN IS NODIG

 
Tegen 2020 kan je je woning niet meer verhuren als het dak niet geïsoleerd is. Je woning kan dan namelijk ongeschikt worden verklaard zowel om ze zelf te bewonen als te verhuren. Ook nu bestaat er al een zekere sanctie als je het dak nog niet isoleerde.
 
Bij een woningonderzoek kent men je strafpunten toe. Tot 2018 krijg je drie strafpunten. Vanaf 2018 gaat het om 9 strafpunten. Als je 15 strafpunten krijgt wordt je woning onbewoonbaar verklaard. 
 

OOK VOOR APPARTEMENTEN

 
De voorgaande regel geldt ook voor appartementen en zelfs voor diegene die niet onder het dak  gelegen zijn. In appartementsgebouwen kan jij als eigenaar niet alleen beslissen om het dak te isoleren. Het dak behoort tot de gemeenschappelijke delen. Het is de algemene vergadering van mede-eigenaars die moet beslissen tot isoleren over te gaan. 
 

PREMIE?

 
Voor dakisolatiewerken kan je premies krijgen van de netbeheerder en eventueel van je gemeente, stad of provincie. Of dit voor jou ook het geval is kan je nagaan op deze site. De kostprijs van de isolatie is binnen bepaalde grenzen en voorwaarden ook fiscaal aftrekbaar. Hou er rekening mee dat de premies zullen worden afgebouwd.
 
bron: ImmoVlan